Arıcılık Takvim Bilgileri

Başlıklar

Arıcılık Takvim Bilgileri

Arıcılık Takvim Bilgileri;Arıcılıkta hangı ayda ,arıya bakım yapılır izlenmesi gereken Yolları anlatacagım sizlere,Amatör olarak arıcılık yapan arkadaslarımızın izlemesi gereken yol..

Ocak

Değerli arıcı arkadaşlar,Ülkemizde arı ölümleri bu yıl türkiye genelinde %65  oranlarında seyrediyor.

Ocak ayında yapılması gereken işlemler,bölgelere göre değişmektedir,

Besleme yapılmadan önce Varroa mücadelesi  mutlaka yapmak gerekir.

Ilıman bölgelerde Yani,adana,mersin,hatay,antalya   gibi sahil kesimlerinde ,arı ocak 15 denildimi arı surubu ile veya üstüne kek koyarak uyandırılmalıdır.İ

nvert surubu ile uyandırmanız  daha saglıklı olur,Arının o surubu hazmetmesi acısından güzel olur,

Besleme yaparken 2 günde bir,arınızın mevcuduna göre zayıf arılarınıza bir çay bardagını gecmeyecek sekilde,

Güçlü kolonilerinizde de bir su bardagını gecmeyecek sekılde invert surubu vermeniz gerekmektedir.

2 gün ara ile yapılan beslemenin ardından Koloni kontrolleri ve ana arı kontrolleri yapılarak arı tekrardan sıkıştırılır,

Balı az olan kovanlara ballı çıta takviyesi yapılır ve bir ay boyunca her iki günde bir arının mevcuduna göre besleme yapmak gerekir.

Kışın arının soğuk olması arıyı erken salkıma girmesine neden olur,arı için hiç bir tehlike ifade etmez,

Ama besleme yapıldıktan sonra arının sıcak tutulması ,olası yavru hastalıklarının önüne geçmesine  vesile olur.

Kışları sert geçen bölgelerde arıyı uyandırmak subat sonu veya mart başı olmaktadır,

Adıyaman,urfa,antep,kahramanmaras bölgelerinde arının ilk bakımları acı bademler actıktan sonra kek ile uyandırmaları daha doğru olacaktır.

Kekin bitiminden sonra İnvert şurubu veya arı yemi ile besleme yapılmalıdır.

Yukarda belirttiğimiz gibi arı soğuktan ölmez,ama kış mevsiminde arı salkımdan çıkmamışken kovanın kapagını acıp,

arıyı kurcalamak ana arısını kontrol etmek gibi zamansız çalışmalar,arı salkımının bozulmasına neden olur ve Arınız Ölür,

Dışardan Polen akımı gelmeyene Kadar Kovanın Kapağı Açılmamalıdır.

Subat

Subat Ayı İçerisinde Ilıman Bölgelerde Arı beslemesine devam edilir 15 gün ara ile Varroa Mücadelesi yapılır.

Arılardan fazla petekler çıkartılıp,kovan içi bakımları yapılır,Yavru üşütülmemesi için koloni kontrolleri esnasında kovan erken kapatılmalıdır.

Mart

Ilıman Bölgelerde  arılar yoğunlukla dışarıya çıkmaya başladığında arı bakımı kovan temizliğine başlanır.

Yapılan Beslemelerin ardından,Ana Arı koloni içerisindeki yavru sahasını genişletmiş olur

Burda yapacagımız en önemli çalışma kovan içerisinde nem rutubet alan kovanların düzenini sağlamak olmalıdır,arı nemden ölür,

kovanın içerisinde nem varsa yavru hastalıklarına karsı sıkı bir önlem almalısınız.

Koloni bakımları Acık güneşli havalarda yapılmalıdır gündüz saat 10:00 ile 15:00 arası  hava sıcaklıklarının 15 oC  nin altına düşmemesine özen gösterin.

Kovanların nem Almaması için yerden en az 30 cm yülksek olmasına özen göstermelisiniz.

Bir sonraki aşama tekrardan bir varroa mücadelesi ve ana arı kontrolünün ardından,Koloni içerisindeki Fazla petekleri alıp arıyı olabildiğince sıkı tutmalısınız,

Sık Tutulan bir kolonin yavru sahası daha geniş olur ve hastalıklara karşı dirençli olur.

Yapılan Kontrollerinin ardından amerikan ve avrupa yavru çürüklüğüne yakalanan kolonilerinizi arılıktan 15 km öteye taşıyıp tedavilerini orda yürütmeniz gerekmektedir.

Amatör arıcı arkadaslar bunun bilincinde değiller ,hastalık bulaşmış kovanlardan ballı yavrulu petekleri sağlıklı arılarına veriyorlar çok yanlış bir uygulama ve o hastalık diğer kovanlara bulasır sırayla,sonra civardaki arı kovanlarına Böyle devam eder.

Amerikan ve Avrupa yavru çürüklüğü hastalıkları hakkında bilginiz yok ise web sitemizden Arı hastalıkları Kategorimizi okunuz.

Nisan

Arıcıların en yoğun Olduğu aylardan Bir taneside Nisan Ayıdır,Hava sıcaklıkları düzene girmiştir,Arı dışardan bolca polen ve kendı yiyeceği kadar nektar getirir.

mart ayında yapmış olduğunuz beslemeler meyvesini vermiş olup,arı mevcudu gün gectikce çoğalmış durumda,

beslemeye birazdaha ağırlık veriyoruz, arının mevcuduna göre 1 veya 1.5 litre surup ile arıya takviye veriyoruz.Bu uygulama iki günde bir mutlaka yapılmalıdır.

İki günde bir besleme yapıyorsanız arınız mutlaka iki günde veya üç günde bir petek almaktadır,arıyı oldukca sık tutmalısınız bırakın arınız yemliklerin altına petek örsün,

korkmayın,ama fazladan atacagınız bir petek arınızın hasta olmasına yetecektir. !!!

Havaların sıcak olmasıyla beraber arı hızla gelişmektedir.Kovan temizliğine cok önem göstermeliyiz.Eski kovanlarımızı elden geçirip dezenfekte etmekte yarar var.

Nisan 15 itibari ile Türkiyenin her bölgesinde Arı Bölme işlemleri yapılmaktadır,Ana Arısı yaşlı olan,veya bölmeye gelmiş kovanlarınız için titiz bir çalışma sergilemelisiniz,

Koloninin geleceği ana arı ve kullandığımız ırktan ibarettir,Genç ana arı ile çalışmak veriminizi %70 oranında etkileyecektir.

Arılarda Bölme işlemi 2 adet kapalı yavru ve 1 adet bal polen olarak toplamda 3 adet çıta ile bölmek daha verimli olacaktir.

Ana arı sparişleriniz için İletişim bilgilerimizden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mayıs Arıcılık Takvim Bilgileri;

Koloni bakımlarına hız kesmeden devam edilir.Çeşitli arı hastalıklarına karşı mücadele yapılır

Yapılan Bölmelerde Ana arı kontrolü  ve yavru takviyesi yapılarak,yaylaya gidecek arıların güçlü olmasına yardımcı olunur.

Bazı sıcak Bölgelerde bal hasadı yapılır,Hatay adana bölgesinde nisanın sonu gibi Narenciye balı,Siverek ve diyarbakır bölgesinde Diken ve üçgül balı sağımı yapılır.

Yapılan Sağımın ardından ana arı ve koloni kontrolleri yapılarak Bir sonraki bal sağımı için hız kesmeden çalışmalara devam edilmelidir.

Haziran

Kısmen haziran ayı içerisinde yaylaya gidecek arıcı arkadaşların telaşı büyük olur,Uzun ve emek verilen bir çalışmanın neticesinde Yapılan Tüm kontroller ve Nakil İşlemi arıcının yaylaya kurulduğu vakit bitecektir.

Arı taşıma esnasında Güçlü kovanlarınızın havalandırma delikleri açılır,Kovan örtü bezi yerine havalandırma ızgarası veya bezi mutlaka kullanılmalıdır,Olası aksi bir durumda kovan içerisindeki arıların pişmemesi için ..

Arıcılık Takvim Bilgileri
Arıcılık Takvim Bilgileri

Nakilden sonra Kovan kontrolleri yapılarak yerinden oynamış çıtalar kontrol edilip ana arı kontrolünden sonra 3 gün arının sakinleşmesi için beklenilir.

O zaman zarfı içerisinde çıtalar tellenerek ham petek yapıştırılır

Bundan sonra her gün arının bir kösesinden,arının petek isteyip istemediği belirlenerek petek vermeye başlanır.

Temmuz Arıcılık Takvim Bilgileri;

Temmuz 15 itibari ile hemen hemen her bölgede bal sağım işlemi başlar.Arının içerisindeki balların hepsi alınmamalıdır,arının yiycek ve yavrulu petekli balları sağılmamalıdır.

Yağmacılığı önlemek için, bal Sağım işlemleri sabah erken saatlerde  ve akşam saatlerinde yapılmalıdır.Dışarda arıyı yağmaya teşvik edecek,bal ve mum parcaları bırakılmamalıdır.

Ağustos

Bal sağımı çoğulukla tüm bölgelerde biter,Bal hasadından sonra ana arı kontrolleri yapaılarak varroa mücadelesi yapılır.Arıya Surup verilerek arının yavru atması için teşvik edilir.

Kovan mevcudunun genç ve kalabalık olması kovanın rahat bir kış geçirmesini sağlayacaktır. Kışa girmeden teşvik şuruplaması ile ana arının yumurtlamasını teşvik ediniz.

Eylül  AYI Arıcılık Takvim Bilgileri;

Kovanlarınızı kışa hazırlamak için bütün kovanlarda ana arı, işçi arı, yavru ve kışlık bal stoku kontrollerini yapınız.Kışa hazırlanan kovanlarda hastalık ve zararlılara karşı mücadelede etkili sonuç almak için ruhsatlı ilaçlar kullanılmalıdır.Arıların yavru yetiştirmeye başlayabilmeleri için kış yiyeceği olarak bırakılan çerçevelerde polen olmasına dikkat ediniz.8-10 çerçevesi arıyla kaplı bir kovana 12-15 kg. kış yiyeceği olarak bal bırakmak yeterli olacaktır.

Kasım

Kışalatmaya alınacak kolonilerdeki ana arıların genç olması kış ölümlerini azaltacaktır.

Arılara kışlamaya sokulurlar, kışlamaya alınan arılar rahatsız edilmez.

Hasat edilmiş olan ballar piyasaya sevk edilir.Kışlatmaya alınacak kovanların yerden yükseltilmesi kovanların nemden ve sudan zarar görmemesini sağlayacaktır

Arılar kış salkımlarını, çerçevelerin balla dolu kısımlarının hemen altındaki boş gözler üzerinde oluşturduğundan, kovanlara kış yiyeceği olarak alt kısmındaki gözleri boş olan çerçeveler veriniz.

Arıcılık Takvim Bilgileri
Arıcılık

Kışlatma yeri seçiminde kuzeyi kapalı, ses ve gürültüden uzak, rüzgar almayan, su tutmayan ve nem birikmeyen yerler tercih edilmelidir.

Kışlatma döneminde kovanda gereğinden fazla bal bırakılması arıların ısınmasını zorlaştıracaktır. 8-10 çerçevesi arıyla kaplı bir kovana 12-15 kg. kış yiyeceği olarak bal bırakmak yeterli olacaktır.

Aralık

Bence Çok yorulduk,tüm yıl boyunca arının peşinden koştuk umarım herkes nasibince balını almış ve hayırlı bir sezon geçirmiştir.

Her türlü Sorularınız için yorumlar kısmından bizlere yazmanızı tavsiye ediyorum en kısa sürede dönüşler sağlanacaktır.

2019 yılının tüm arıcılara memleketimize hayır ve bereket getirmesini diliyorum

Duyuru!! Ana arı ve Paket arı sparişleriniz için İletişim bilgilerimizden Bizlere Ulaşabilirsiniz.

Görüşmeyi Başlat
Nasıl Yardımcı Olabilirim size ?
Merhaba Hoşgeldiniz
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim ?