Arı Kovanlarında Beslenme

Arı Koolinlerin beslenmesi nasıl olmalıdır

Arıların beslenmesinde mevcut arı kolonisinin yasamını sürdürebilmesi için beslenme önemlidir.Arıların temel ihtiyaçları olan bal,polendir,Ancak kimi zaman bu besin kaynaklarının yetersiz olduğu zamanlarda teknik arıcılığın gereği olarak arıların beslenmesi gerekir.Genel Olarak arılar erken ilk baharda ve Son baharda bu ek beslemeye ihtiyac duyarlar.

İlkbahar beslenmesinde 1/1 lik serbet ile yapılması gerekiyor ve son baharda ise1/2 seker surubu ile yapılmaktadir.

Erken ilk baharda yapılan bu beslenme sadece mevcut koloninin açlık sıkıntısını giderip,dışardan nektar akımının olmamasıyla beraber verilen surubun arıya ve yenı doğan yavrulara ek besin olması amacıyla yapılmaktadır,bu mevsimlerde verilen surubun bala karısma olasılıgı %2 oranındadır.

polen
Polen

Suruplama yapılırken dışardan polen in gelmesi arılarınıza saglıklı bır sekılde işler,polen olmadığı zaman ne kadar beslenme yaparsanız yapın,mevcut koloninin yavruya yatmaz sadece bal stok yapar,buda arınızın ac kalmamasına bır avantajdir.

Polen İle Takviye

Doğada Polen kaynaklarının az olduğu dönemlerde bu ihtiyacın takviye edilmesi gerekıyor, Bunun için bir önceki yıldan arılarınızın beslenmesi için olen özünü stok yapmanız gerekmektedir,100 adet arının var ise 25 kg polen ın önceki yıldan toplanması gerekıyor.

Polen ile arıya nasıl takvıye yapılır sorusuna gelince

polen,soya fasulyesi unu ve ince öğütülmüş pudra sekeri bunlar kek yapma makınlerinde karıstırılarak macun halıne getırılır ve kucuk posetlere koyularak,arının mevcuduna gore çıtaların üzerine konulması gerekıyor,Bu sekılde yapmış olduğunuz bir beslenme,ana arının erken yumurta atmasını saglamakla beraber genc ve yogun bir iş çi kadrosu için size ön hazırlık olacaktır.

Ana Arı

İlkbaharda seker yerıne tabikii ballada besleme yapabılırsınız,balın az olması ve degerli bir arı ürünü olması nedenıyle seker kullanılmaktadır.Yapılan beslemelerle birlikte işçi arıların salgıladığı arı sütü ile yavruların gelişimi ve ana arının yumurta atmasında cok buyuk bir etkendir.