Ana Arı Sparişi

Ana Arı Sparişi

Ana Ari Kalitesini Etki Eden Faktörler

Bölge iklimine uyum sağlayan verimli saf bir ırkın veya melezleşen Arı ırklarının seçimidir.Arıcılığı ileri düzeyde ,diğer ülkelerde ekonimik değleri belirlenmiş Saf damızlık olarak Kullanıldığı gibi Aynı koşullar altında bazi bal ve ana arı üreticileri tarafındanda tercih edilen,sadece üretimde kullanılan hibrit ana arılarda mevcuttur.Belirlenmiş bir islah çalısması yapılan bu hibrit ana arılar,üretimde sadece koloni gelişimi amacıyla kullanılmaktadır.Islah Çalışması yapılan Irk veya hibrit ana arının mevsimsel olarak bir gelir elde edıldıgınden emin olamayız,Türkiye’de çok sayıda farklı ırk ana arı ve hibrit arı barındıran bır eko tip havuzu barındırmaktadır,Buda zamanla arıcıların bal verimini Düşürdüğü gibi Ana Arı üretiminde doğal ortamda çiftlesen ana arıların genetik yapısının bozulmasına Olanak sağlamıştır,

ana arı karniyol
                                                                                                                                                             Ana Arı üretimi

Hatta Dünyanın en değerli ırk üretimi yapan Kuruluşların,Kendi koşullarında üretmiş oldukları ekotip arılar bile verimli Olamayabiliyor.Kulaktan duyma bilgilerle Ana Arı üretimini yapıp ,arılığının ana arılarını o ekotip üzerinde durarak değiştirmek Hayal kırıklığına neden olabilir.Burda en önemli husus ıslah çalısması yapılan bir ırkı üzerinde çalışmış olmanız ve bulunduğunuz bölge iklimi ve ekotipine uygun denenmiş ırklarla çalışmanızı Öneririm.Ana Arı üretiminde dikkat edilecek hususlardan bir kaç tanesinide paylaşacağım sizinle…

 Ana Arı

Ana Arı üretiminde Dikkat edilecek Faktörler.

Gece Sıcaklığı 20 Derecenin Altında olmayacak sekılde Asılama Yapılmalıdır,20 derecenın altında Yapılan Asılama Besleyici Kolonilerde Üretimi etkiler ve Larvaları besleme Olasılıgı %10 dur.

Saf Damızlık Larva Transferi Alacagınız Damızlık ana arılarınızın ,ıslah calısması yapılmış Olması gerekiyor.

Larva Yaşı Ana Arı üretimindeki en dikkat edilecek unsur Larva nın yaşıdır,4-5-6 Günlük Larvadan Ana Arı üretmeniz, Arılığınızı Çope Atmak gibi birseydir, kaliteli Ana Arı üretmek için 1 günlük 2 günlük ve 3 günlük Larvaları Kullanmaktan Gecer,arı sütü Takviyeli larva İle üretimde ana arının daha sağlıklı ve Genc olmasında büyük katkı sağlar.

Başlatıcı Koloni Larva Transferinin ardından ,Aşılanmış Yüksüklerin Başlatıcı Koloniye verilerek 24 veya 48 saat Bekletilmesi,Ve Hergun besleme yapılarak Larvaların daha fazla arı sütü ile beslenmesi sağlanılır.

Besleyici Koloni Besleyici Koloniye verilen Ana Arı Yüksüklerinin Ana Arı doğumuna Kadarki Sürede Hergun ballı veya sekerli surup ile Beslenmesi ve zamanı gelen ana arı Yüksüklerin Çok yavas hareketlerle Dağıtılması Gerekmektedir.

arı sutu satısı
                                                                                                                                                 Larva Transferi Öncesi Arı sütü Takviyesi

Ana arı‘nın bölgesine uygun ve damızlık vasfı taşıması çok önemlidir,Ana arı özellikle ilk bahar mevsiminde,günde 1000 ile 1500 arası yumurta yapar,Koloninin gelecegi yeteri işçi arı yumurtalarından olusacak işçi arılarla sağlanmaktadır.

Kovanda ne kadar işçi arı varsa,kovan o oranda bal,polen ve nektar toplar,

Ana arı yetiştirme sistemi kurulmadan,yaşanan sorunlar

Bir kovanda doğal olarak yetiştirilen ana arı,koloni tarafından 3 ile 4 yıl tutulur.

Ana arı biyolojik olarak en çok birinci yıl yumurta atar,3 cü ve 4 yıl ana arı yeterli düzeyde yumurta atamadığı için,bu yıllarda koloni gelişmez.

Yaşlı ana arılar,erkek arı yumurtası yumurtlar,ana arılar genç olsa bile ,yetiştirme alanında tam beslenememiş,döllenmeleri tam olmamış ve yeteri düzeyde erkek arı spermi almamıslarsa,yeteri kadar yumurta atamazlar.

karniyol ana satısı
Damızlık Ana Arının Seçilmesi

Ana Arı Üretiminde Kullanmış Olduğumuz Damızlık Ana Arılarımızdan Bir Kaçtanesi

Ana Arı Spariş Formu