Başlıklar
Nosema Apis ve Serena Hastalığı; Orta bağırsakta doku üzerinde yaşayan yetişkin bal arılarını etkileyen, tek hücreli bir parazit türüdür. Nosema Apis ve serana hastalığı genellikle ilk bahar aylarında ortaya çıkan bir hastalıktır, Uzun süren soğuk ve kış döneminde arılarda belirtisi göstermektedir,erken teşhis ve tedavi arı kovanlarınızı kurtarabilir. Aksi taktirde bu hastalık arının ölüp yok olmasına neden olur.
Erken ilkbahar mart ayında kovan içerisinde ve uçuş tahtasında arı ölüsünün olduğu,işçi arılarının azaldığı bir koloniden şu şekilde bir tablo çıkmıştı.
Açık ve net bir şekilde gözükmektedir, koyu kahve rengi veya siyah dışkı olarak petek üzerinde,kovan uçuş deliği kenarında ,yada kovan kapaklarının üstünde bu belirtilere rastlarsanız, geçmiş olsun arılarınız nosema olmuştur.
Nosema Apis ve Serena Hastalığı Hollanda ve belçikada daha sık bir şekilde görülmektedir, fakat hollanda bölgesinde olan bu hastalığın arı kovanlarında çok daha ölümcül bir seviyeye gelmiştir lakin neden kaynaklandığı hala araştırılmaktadır. Ülkemizde son 5 yıldır özellikle bu hastalıktan şikayetler alınmaya başlamıştır, arı kışlatma esnasında güçlü giriyor fakat erken baharda git gide mevcut azalıyor ve koloni yok oluyor. Açıkçası işçi arıların nereye kaybolduğu bilinmiyor.Böyle durumlarda yapacağınız tek şey erkenden tedaviye başlamak olacaktır. Arının bağırsak sistemini temizlemeniz gerekmektedir.
Hiç kendimize şu soruyu sordukmu? Bu hastalık neden erken ilkbaharda meydana çıkıyor, bilimsel bir açıklamaya dayalı bir analiz değil fakat, biz arı ve arı ürünleri üreticileri insanlara sürekli balın yüksek düzeyde bir antioksidan maddesi olduğunu ile polenin faydasını anlatıyoruz, besin kaynağı bal nektarı olan arı, neden bal sezonunda bu hastalığa yakalanmıyor. Aslında tedavimizin belli besleme
Aşağıda vereceğim tarif ile arılarınızı bu hastalıktan kurtarabilirsiniz, Kesin çözüm ve kanıtlanmış Bildiğiniz Tüm ilaçları bir kenara atın, arı ilacı adı altında rant sağlayan firmalara uymayalım biz arıcılar ekmeğimizi arının iki kanadına bağlamışız kımsenin kanadımızı kırmasına izin vermeyelim. Hastalığa yakalanan arı mutlaka zayıf düşmüştür arılığınızın tümünde erken ilkbahar ayında uygulayın, toplamda 3 gün arayla 5-7 uygulama yapmanız gerekiyor. İlk iki besleme süzme balla yapmanızı öneririm.
10 kovan arı için size tarif vereceğim
Öncelikle şeker ve suyu iyice karıstırıp 1 gün dinlendirin,arıya vermeden yarım saat önce apimicin ve neoteramicin içine koyup karıstırın ve arının mevcuduna göre şurupluklarına koyun, Kekik suyu kekik yağıda koyabilirsiniz, çok faydasını göreceksiniz.
Bal ile yapılacaksa besleme 4 kg bal 5 litre su olarak ayarlanmalıdır.