Başlıklar
Değerli arkadaşlar son zamanlarda sık sorulan sorulardan bir tanesi,Arılarım kovanı terketti,neden olabilir?Kovandaki yetişkin arıların birden bire kovan terketmesi ve içerisinde balınında olmasıyla beraber kapalı yavruları bırakarak gitmesinin sebeplerinizi sizler için araştırdır,farklı kaynaklardan edindiğimiz bilgilere dayanarak.Arılarda Kovan Terk Etme Nedenleri
Arkadaşlar, yıllardır benzeri sorunları çevremizde ve kendi arılığımızda inceliyoruz.Varrova ile etkili mücadele yapılan dönemlerde bu tür kovan terkleri olmuyor.
Varrova ile yapılan mücadelenin etkisiz olduğu dönemlerde özellikle sonbaharda böyle toplu terkler yaşıyoruz.Varrova konusundan yüzde yüz emin olunduktan sonra başka nedenler aramak gerekir.
Arılarda Kovan Terketme Nedenleri
30 yıllık arıcı olunması malesef varrova sorunu olmayacağı anlamına gelmiyor.
Eski arıcılar çok uzun yıllar boyunca tek etken madde ile genelde de duman ile mücadele yapıyor.
Dip tahtasından varrova sayımı yapılmadığı için, etken madde artık etkili olmasa bile, arıcı varrova ile mücadele ettiğini zannediyor.
Bal hasatından hemen sonra varrova mücadelesine başladık.
Arılarımız artık tertemiz olmuş diyorduk.
Dip tahtasına kendiliğinden düşen ya da arılar üzerinde göz temasımız olan varroa olmadı.
Bu rağmen 15 gün önce test amaçlı şerit taktığımız 4 kovanın birisinden 5 saat içinde düşen varrova sayısı 120 kadardı.Varrovadan yüzde yüz emin olduktan sonra baz istasyonu etkileyebilir mi konusunu tartışmak gerekir.
Yoğun varrova durumunda arılar kapalı gözlü yavruları arkada bırakarak kovanı terkediyor .
Kovanı terk eden koloniler içerisinde bulunan yavrulu petekleri, Kesinlikle Baska arılarınıza Takviye amaclı olarak kullanmayın,Kemer balını alıp kendınız tüketmenizde sakınca yoktur,Ama o balı dahi, arınıza vermeyin,Hastalık bulaşan o petekleri arılarınza verirseniz,saglıklı kolonilerinizede aynı sorunu yaşayabilirsiniz.
Farklı Bir Kaynak Araştırmasında,Karşımıza Çıkan bir başka Sonuç..
Kovandaki yetişkin arıların birden bire tamamen yok olması, çevrede kaybolan arılara ait ölülerin bulunmaması veya çok az bulunması; Kolonide kapalı yavru gözleri olmasına rağmen arıların kovanı terk etmesi; Yeterli yiyeceğin (bal,polen) kovanda olmasına rağmen arıların kovanda bulunmaması Koloni Çöküş Hastalığının belirtisi olabileceği belirtilmektedir. Bunların yanısıra mevcut kuluçkaların bakımı için yetersiz,işgücüne sahip olması ve arılara yapılan beslemeyi tüketmeye isteksiz davranmaları görülen en önemli belirtiler olarak öne çıkmaktadır.
İşçi arıların birden bire yok olması şeklinde ortaya çıkan Koloni Çöküşünün sebebi araştırıldığında herhangi bir hastalığa bağlanamayıp Koloni Çöküş Bozukluğu Sendromu (CCD) olarak adlandırılan yeni bir durum ile ilişkili olduğu bulunmuştur.
CCD için herhangi bir sebep bulunamamış olmakla birlikte bir çok araştırmacı bu yeni hastalığın tek bir sebebinin olmadığını, bir seri zararlı, patojenler, zirai ilaçlar, viral etmenler ve ilaç kullanımının arılarda hafıza kayıplarına yol açtığını, böylece uçuşa çıkan arıların kovanlarını tekrar bulamadıklarını, arıların ve arıcıların bakım beslemesi ile iklimsel değişikliklerin koloni kayıplarına sebep olduğunu düşünmektedir.
Bazı araştırmacılar bu hastalığa sinir sistemlerini etkiliyerek çalışan yeni sınıf böcek ilaçlarının tarımda kullanılmasının sebep olduğunu da düşünmektedirler. Diğer bir Arılarda Kovan Terk Etme Nedenleri
Kovan terkleri,Genellikle Yaz ortalarında ve Sonbaharda Meydana Gelmektedir,Ana arı ya ve arı ırkına bakmaksızın,Ortaya çıkan kovan terklerinin Bir baska sebebi de,Yaz aylarında Aşırı sıcaklıklardan etkilenen Kolonilerimizin Kovanlarını terketmesi
Serin Yerlere koyulması veya buna baglı olarak farklı sistemler geliştirerek,Koloni içerisindeki havayı dengelemede yardımcı olmak gibi..
Kovan kapagının Altına Strafor yapıstırarak dengeleyebilirsiniz.
Mevcut Kolonimizin gun içerisinde 4-5 saat Gölge alabilecek yerlere kurulması,faydalı olacaktır.
Kovan Ölçülerizin ,Standartla uygun olmasına dikkat ediniz,
merhaba 15 .10 .2024 arılar kovanı terk etti. ana arıyı bir gün sonra kovanın dışında dolanırken buldum. kovan bir kaç gündür sarıca arı saldırısı altındaydı deliği daraltmama rağmen baş edemedim. terkten bir hafta önce gayet güzel 6 çıta arı vardı. kovanda polen vardı ancak kapalı , günlük falan yoktu. öylece kek ve 1 kg torba ile şurup vermiştim. şurubun çoğunu da tüketmişler. neden böyle bir durum oldu yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba yusuf bey öncelikle geçmiş olsun böyle durumlarda
1.ihtimal ana arı yaşlanmıştır arılardan kaçmak için kendını kovan dısına atmiştir.
2.Koloni içerisinde arı mevcudu az olduğu için kovan terki yaşanmıştır.
3. İhtimal ise dediğiniz gibi sarıca arılardan kaçmak için arı terketmiştir.
Tüm bu sorunlar ana arının kalitesiz ve yetersiz olduğunu göstermektedir.