Mugla ırkı ana Arı ,Yedi yıldır yapılan ıslah çalışmasının ardından kendi özelliklerini barındıran bir ırk haline gelmiştir.Eski hırcın,bal verimi düşük,yavrucul arı ırkının yerine
Bal verimi yüksek,yavru kabiliyeti yüksek uyusal ve tüm avrupa ve amerika yavru hastalıklarına karsı direncli bir arı ırkı gelmiştir.
Mugla arısı denildiği zaman ,arıcıların iki defa düşündüğü bir arı ırkı vardı,Bölge iklim sartlarına uygun cam balı,ayçiçek balı mevsiminde yavru mevcudunu kaybetlemeyn bir arı ırkı.
Yapılan bu çalışmalar neticesinde bölge arıcıları ve türkiye arıcılığı için çok faydalı olacagına inanıyorum,Mugla Bölgesi,Türkiye arıcılarının en büyük kitlesi ege bölgesi,mugla,aydın bölgelerinde bulunmaktadır,Kışları ılıman geçtiği için ,ülkemizdeki arıcıların %50 si o bölgeye akın etmektedir.
Bu ıslah çalışmalarının verimli olabilmesi için,farklı bölgelerde Üretim ve izole bölgelerinin oluşturulması gerekiyor.
Gezginci Arıcılık yapılan bölgelerde,Arı ırklarının erkenden melezleşmesi nedeniyle İzole bölgelerde bir gen havuzu, oluşturulması gerekmektedir.
Diğer taraftan koloniler taşındıkları yeni bölgelerin kolonileri ile melezlendiler ve orijinalliklerini kaybettiler. Bu melezlenme en az elli yıldır devam etmektedir. 40 – 50 generasyon sürekli melezlenen arılar genetik kirlenmeye uğradılar, verimsizleştiler ve artık hiçbir bölgede verimli olmamaktadırlar.
Diğer taraftan son yıllarda Türkiye’de yaklaşık 200.000 civarında ticari ana arı üretilmektedir. Üretilen ticari ana arıların yetiştirilme ve döllenme eksiklikleri olduğu gibi genetik yapıları da tanıtımlarında olduğu gibi değildir. Bazı ana arı üreticileri damızlık olarak Kafkas kullanmakta ama çoğunluğu damızlık dahi kullanmamaktadır.
Bu ana arı işletmelerinin %90’ı Çam Balı Arısı’nın yoğun olduğu bölgelerde üretim yapmaktadırlar. Yani her halükarda baba Çam Balı Arısı olmaktadır.
Muğla arısı, Türkiyenin en önemli üretim ürünleri arasında yer alan çam balı üretim alanlarına adapte olması itibari ile bugüne kadar pek çok bilim insanlarının çalışmalarına konu olmuş, bu çalışma konularını literatür kaynaklarında da bulmak mümkündür.
İlimiz arıcılarımız gezginci arıcılık şartlarında üretim yaptıklarından dolayı da ülkemizin her tarafına gitmektedirler. Arılarımız da ilimizde üretilen çam balının yapısına adapte olmuş ve belirli özellikleri de bünyesinde barındıran bir arıdır.
İyi günler. Hatay / Defne’de sabit arıcılık yapmaktayım. Bölge kolullarına, sakin olması şartıyla Muğla arısının uygun olabileceğini düşünüyorum. Muğla arısı elinizde bulunmakta mıdır? İnternet sitelerinde satış yapan ve güvenilir olduğunu düşündüğüm bir adres bulamadım. Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. İlgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Ali Bey ,Muğla Irkı ıslah calısmaları daha devam etmektedir,öncelikle mugla ırkından üretim yapabilmemiz için bir iki yıl o arı ırkını denedikten sonra üretim yapabiliyoruz,Özellikleri nasıldır ,bal verimi gelişimi,hastalıklara karsı direncini ölcmemiz lazım.suan için öyle bir çalısmamız yok,anadolu,belfast ve Karniyol ana arıları kullanmanızı tavsiye ederim.Suan alacagınız mugla ırkından randıman alacagınızı düşünmüyorum,Periyodik olarak çalışması tamamlandıktan sonra Mugla ırkı ana arı üretimimiz olacaktır..Saygılarımla