Ana Arı ile Bölme Teknikleri

Başlıklar

Ana Arı ile bölme teknikleri

Ana Arı ile Bölme Teknikleri;Arı Çoğaltmak için yapılan bu sistem,genellikle ilkbahar ayında ve sonbahar bal sağımından sonra yapılmaktadır.

Güçlü kovanlardan alınan kapalı gözler, boş bir koloni içerisine koyularak ana arı verilmesiyle beraber,Arının gelişimine 40 günlük bir zaman kazandırır.

En sağlıklı Bölme 2 adet kapalı pupa – çıkmaya yakın arı- ve 1 Adet bal polen olmak üzere Toplamda 3 çerceve arı ile yapılan arı bölme işlemidir.

Ana arı ile bölme işleminde bir çok arkadaşımız,bölme yaptıkları kolonileri 5 km uzaga götürüyorlar,

Ana arı ile bölme teknikleri nde bu yanlış bir uygulamadır.

Bölme yapılan kovanın aynı arılıktan çıkmamasına özen gösterin,5 km uzaga götürmelerindeki maksat Arı mevcudunun azalmamasıdir,

Aksine tarlacı arı eski kovanına giderse,bu mevcut koloninin ana arı yı daha çabuk kabullenmesi ve ana arı zaiyatının olmaması demektir.

Ana arı ile Bölme nasıl yapılır?

  • Bölme alınacak kovanın 6 çerçeveden aşağı olmaması gerekiyor.Bölme alınacak kovana A  yeni bölmemize B diye isim verelimki karışıklık olmasın
  • A Kovanın içerisinden ilk önce ana arısını bulup Güneş almayan bir yere veya kovanın çapraz tarafına koyuyoruz.
  • A kovanın içerisinde kapalı gözlü çıkmaya yakın 2 adet kapalı yavrulu çıta çıkarıp, B kovanın içerisine koyuyoruz,Burda dikkat edilecek tek husus Ana arı nın olmamasıdır,Ana arı B kovana gidecek olursa vereceğiniz ana arı yı kesinlikle öldürecektir.
  • 2 adet kapalı yavru dan sonra 1 Adet ballı polenli çıtayı yanına koyuyoruz.
  • Sonra A Kovandan İki adet çıtanın üstündeki arıyı B kovanına Silkeliyoruz.”Çıta silkelemediki amacımız  bölme yaptığımız koloni içerisindeki işçi arılarımızın azalmamasıdır,Tarlacı arı eski kovanına gittiği zaman,genç arılarda B kovan içerisindeki yavruları tam olarak sarar”
  • B kovanımızın içerisine bir adet yemlik koyup Arılığımızda müsait bir yere indiriyoruz.
  • İki çıtanın arasına Vereceğimiz ana arıyı koyup,ana arının hiç bir tarafını açmadan üç gün o şekilde bekletiyoruz.
Ana Arı ile Bölme Teknikleri
Ana arı bölme işlemi

Yukardaki resimde ana arı iki çıtanın arası açılıp o şekilde yerleştirilmelidir.

Ana arı kafesinin kek tarafı aşağıya bakacak şekilde olmalıdır,

Ve yaptığımız Bölmenin Ucus deliğini Yarım saat kapalı bıraktıktan sonra Açıyoruz,

Böylelikle yaşlı tarlacı arı eski kovanına gider ve bölmemizde sadece genç işci arılar kalır,böylelikle yaptığımız bölmeler ana arı zaiyatı olmadan tamamlanır.

Yapılacak İşlemler

Değerli arıcı arkadaşlar,yaptığımız ana arılı bölme işlemi 3 gün sonra Çıtalar tek tek silkelenerek ,yapılan ana arı memeleri bozularak ana arının kek tarafı açılır,

Balı Az olan bölmelere ballı çıta veya kek verilir.Diğer önemli bir hususta bölmelerinize ana arı yumurta atmayana kadar şurup vermemenizdir.

Ana arı yumurta atmadan şurup verilirse,Kovan içerisindeki işçi arılar ana arıyı yumurtaya tahrik eder,

Yumurtlama sonrası teşvik beslemesi

Bu durumda ana arı koloni içerisindeki düzeni, yani yavru atabilmek için yavru sahasının açılması gerekmektedir.

Bu işlem geçiktiği için ana arıyı öldürme olasılığı %50 dir.O bakımdan ana arı yumurta atıp yavruyu sulandırdıktan sonra şurup ile arı beslemesine devam etmelisiniz.

Kullanılacak Ana arı özellikleri

Arıcılıkta verim alabilmek için genç ana arı ile çalışmak yetmiycektir.Bulunduğunuz Bölgeye uyumlu arı ırkı ile çalışmak için Linke Tıklayıp detaylı bilgi alabilirsiniz Ana Arı Irkları ÖzellikleriBölme yaptığınız kovanlarınıza 3 günde bir kapalı yavru takviyesi vererek Genç ana arılı kolonilerinizle bal sezonuna girmeniz gerekmektedir.

Petekli bala çalısıyorsanız 12 çıtaya kadar arınıza yavru takviyesi verin ve eminimki bu çalışmayla kovan bası 30 kg baldan asagı verim almayacaksınız.

Bir sonraki Yazımızda Ana arı meme si ile bölme İşlemini anlatacağım sizlere…

2 Yorum

  1. Avatar ridvan

    Slm silkelenmis ari fiyatlariniz ne kadar 7-8 cerceveden silkelenmis….siirt yada batmana gonderiniz varmi sadece 1 tane alabiliyormuyuz….

Görüşmeyi Başlat
Nasıl Yardımcı Olabilirim size ?
Merhaba Hoşgeldiniz
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim ?