Ağustos Ayı Arı Bakımları

Başlıklar

Ağustos Ayı Arı Bakımları

Ağustos ayı Arı bakımları,Yılın belirli dönemlerinde arılığımızda uygulamamız gereken çok önemli bakımlar  mevcuttur.Agustos ayı bunlardan birtanesidir.

Bal sagımının yapıldığı bölgelerde Arıyı kışlatmaya hazırlamak,mevcut kolonin varoa bakımlarını yapıp arıyı kışlatmaya hazırlamak şarttır.

Sağlıklı koloniler yetiştirip bir sonraki sezona zaiyat vermeden girmek en basta arıcının işidir.

Evet arı tüm işlemlerini kendısı yapar,bal getırır polen toplar,propolis toplar ,fakat hastalıklara karsı ve parazitlere karsı mücadeleyi siz yapıp arıya  yön vereceksiniz.

Bunların en basında varroa ilaçlaması gelmektedir.Bal sağımından önce arılarıma varroa ilaçlaması yapmak,balda kalıntı bırakmasına neden olduğu için,

Bal akımı esnasında arıya hiç bir işlem yapmadan bal sağım sonrasını beklememiz gerekir.

Varroa mücadelesi yaparken,erken ilkbaharda doğal yollarla yapmış olduğumuz varoa mucadelesini sonbaharda mümkün değil,o bakımdan farklı firmalar tarafından varroa ilaçlarını kullanmanız gerekir.

Erken ilkbaharda Karakovan çıtasına erkek arı gözleriyle yapılan doğal mücadelerdir.

Bal sağımı sonrasında yapılacaklar

  • Varoa mücadelesi
  • Ana arı kontrolleri
  • Fazla boş peteklerin arıdan çıkartılıp soguk hava depolarına konulması.
  • Besleme
  • Arı Şıkıştırılması
  • Uçuş deliklerinin daraltılması

Yukarda belirtmiş olduğumuz işlemleri yaptığınız vakit,rahat bir şekilde bahar ayını bekleyebilirsiniz.

Arıcılıkta en büyüz zaiyatları,Tarımda bilinçsizce atılan kimyasal ilaçlamalar ve Varoa vermektedir.

Arılığınızda varoa varsa,kolonilerinizde avrupa ve amerika  yavru çürüklüğde olur nosema da olur.

Varoa ve yavru çürüklüğü farklı hastalık diyen arkadaşlarımıza,şu açıklamayı yapmak istiyorum,

Öncelikle..

Varoa Nedir?

Varoa,Arılarda kanat ve bacak deformayon,kısa bacaklılık gibi vücut yapısını bozan,Yetişkin arılarda verimliliği düşürmesine neden olan,hatta zaman içerisinde arı ölüm ve hastalıklarına sebebiyet  veren en önemli bir parazit hastalığıdır.

Ağustos Ayı Arı Bakımları

Ana arının yumurtlama esnasından sonra veya onun öncesinde boş petek gözlerine bırakmış olduğu yumurtalar,Larva yetişkinlik döneminde,arının önce kanatlarını kesip sonrasında,larvanın besin değerlerini tüketip arının cılız ve sağlıksız doğması nedeniyle zamanla koloni içersindeki,arı mevcudunun az olmasına sebep olur,kovan içerisindeki yavru popülasyonu az olduğu için,arılar mevcut yavruları koruyamaz ve en basta yavru çürüklüğü meydana gelir.Çok tehlikeli bir hastalık olan yavru çürüklüğü,tedavisi çok zor olan bir arı hastalığıdır.

Arı hastalıkları ile ilgili bilgileri buraya tıklayarak alabilirsiniz https://www.ceylanaricilik.com/category/ari-hastaliklari/

Ana arı kontrolü

Sadece bal sağımından sonra değil,Her koloni açtığımızda Ana arı kontrolünü yapmamız gerekir,amatör arıcı arkadaşlarımız için söylüyorum,ana arıyı bulmanıza gerek yok sadece günlük yavru varsa kovanınızda ,bu ana arının var olduğuna işarettir.

Ağustos Ayı Arı Bakımları
Günlük Yumurta

Ana arısı olmayan kovanlarda günlük yumurta olmaz,kontrol esnasında ana arısı olmayan kolonilerimize ana arı vermemiz şarttır.Ana arı bir koloninin var olma sebebidir,ana arı yoksa zamanla kovan sönecektir.

Boş peteklerin arıdan çıkartılması

Buna bir nevi arı sıkıştırma işlemide diyebiliriz,beş çercevelik mevcudu olan bir arıya 8-9 çerceve petek vermekte arıya çok zarar verecektir,Ana arı kovan içerisindeki arı mevcuduna göre yumurta atar,fazla peteklerin arıda kalması arının dağınık olmasında önemli rol oynar,

Fazla petekler arıdan çıkartılıp,siyah kullanılamaz haldeki bos petekler erıtılerek bal mumuna dönüştürülür.Güzel petekler ise serin bir yerde muhafaza edilerek bir sonraki yıl kullanılması için kaldırılır.

Arılarda Besleme

Arılarda olmazssa olmazlardan olan besleme,kolonin hızlı gelişmesine çok faydalı olacaktır,erken ilkbaharda ve sonbahar bal sağımından sonra 8 -10 defa iki gün ara ile 1 e 1 besleme yapmak şarttır.

Son bahar ayında bu işlemi yapmak ne kadar faydalı..

Ağustos Ayı Arı Bakımları

Bal sezonunda yıpranmıs arılar ve mevcudu az olan arılar öleceği için,besleme yapmamız çok önemlidir,besleme yapıldığı vakit,arı açlığını giderecek ve ana arıyı yumurta atmaya teşvik edeceksiniz,

Ana arının sonbaharda atacagı yavrular sizi bir sonraki yıla sağlıklı bir şekilde çıkartacaktır.

Kovan uçuş deliklerinin Daraltılması

Bu işlemde,yağmacılığın önüne geçmek ve arıyı kış sartlarına uygun hale getirmek için yapılır.

Sonbaharda bal akımın olmaması yağmacılık eğilimi olan arıların başka kovanlardan bal çalmasına neden olur.

Yağmacılık sırasında arı ölümleri yaşanmaktadır.

Ağustos Ayı Arı Bakımları
Ucus deliğinin daraltılması

Resimde görüldüğü gibi uçuş deliği daraltılıp yağmacılığın önüne geçebilirsiniz.

Görüşmeyi Başlat
Nasıl Yardımcı Olabilirim size ?
Merhaba Hoşgeldiniz
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim ?