Kafkas Ana Arı Özellikleri Nelerdir?

Kafkas Ana Arı Özellikleri

Sizde kafkas arısının özelliklerini araştırırken, farklı sitelerden farklı yazılarla karşılaşmışssınızdır,Kimisi kafkas arısının iyi olmadığını hastalıklara yakalanma riskinin daha fazla olduğunu,kimisinin gelişmediğini  detaylı olarak yazmışlardır,Bir ırk hakkında yazılar yazılabilmesi için O arı ırkı ile yıllarca çalışılması gerekmektedir.

Kafkas Arısı dünyanın en çok bal toplama özelliğine sahip tek arı ırkıdır,Hiç kimse bunun aksi olduğunu bana ıspatlayamaz.20 yıllık arıcı tecrübelerime dayarak şunları sizlerle paylaşacağım..

Arıcılıkta verimli olabilmek için İlk önce hangi bölgede arıcılık yaptığımız,Kullanacağımız Ana arı ırkı ve Bilhassa ana arının genç olması,Arıcılığımızı ileri seviyeye taşımamıza yardımcı olacaktır.

Belki bu yazılarım x işletmelerin işine gelmeyecek ama bir ana arı üreticisi olarak bunları paylaşmak benim borcumdur.

Sevgili arıcı dostlarım Kafkas Arısı Kendi bölgesinde farklı eko tip arıları barındıran bir arı ırkıdır.Kafkas posof eko tipi,Kafkas macahel tipi,Bunların arasına son yıllarda isim yapan giresun eko tipi,yığılca eko tipi Hepsi kafkasın farklı genetik yapıya sahip türleridir.

Kafkas Ana Arı

                                               Kafkas Ana Arı

Bir saf kafkas Arı ırkını adana bölgesinde sabit arıcılık yapan bir arkadasımız denesin,eminimki o yıl arı hiç gelişmeyecek bal verimi çok düşük olacak.Burda özellikle altını çizerek söylüyorum Bulunduğunuz bölge iklimine uyum sağlamış denenmiş arı ırklarıyla çalışacaksınız.Karadeniz bölgesinde bir belfast arısı,italyan arı veya buckfast arısı uyum sağlamaz,Gelişir hastalıklara karşı dirençli olur ama bal verimi çok düşük olur.

O bölgede kullanılacak arı ırkı kafkas f1 dir veya posof ekotip arısıdır,Camili bölgesinde saf ırkların korunması ile ilgili yıllardır bir çalışma yapılıyor,Saf kafkas ana arıyı temin edeceğiniz tek yerdir.

Karadenizde yaşanan arı ölümlerinin başlıca sebeplerinden ,nem ve rutubet heryıl binlerce koloni arı ölümlerine maruz kalıyor,Buda gösteriyorki hastalıklara karşı sağlıklı olmadıgını gözler önüne seriyor.

İlk arıcılık yaptığımız dönemlerde yavru çürüklüğü nosema gibi bir çok hastalıklarına karşı savastık,Tabii o yıllarda kullanmış olduğumuz ırk kafkas arısından başkası değildir.Hatayı kafkas arısına bağlamak yanlış olur,arıcı dostlarımızada TAVSİYEM şudur..

  • Hangi arı ırkını kullanırsanız kullanın ,arılarınızın kışlık bakımları yapıldıktan sonra arınızı iyice sıkıştırın,8 çercevelik arıyı 4 çerçeveye indirin,o şekilde arınızın bahara daha sağlam çıkmasına ve hastalıklara karsı daha dirençli olacagına teminat verebilirim.
  • Varroa Mücadelesi-Doğal mücadele ile erken ilkbaharda erkek arı çıtası atarak daha kolay bir şekilde varroa dan kurtulabilirsiniz,Kullanmış olduğunuz Varroa ilaçları tarım bakanlığının izinleriyle üretilmiş olmasına dikkat ediniz.
  • Arılarımızı Kışlatmaya hazırlarken kovanlarımızın yerden en az 30 cm yüksek olmasına özen göstermeliyiz.
  • Arı soğuktan Ölmez
  • Bir arının içerisinde, arının yiyceği kadar bal bırakınız.Normal bir koloni kışın 10 ile 15 kg kadar bal tüketir.
  • Arı nemden rutubetten ve açlıktan Ölür.
  • Karadeniz bölgesinde arıcılık yapan arkadaşlar özellikle kovanlarınızın havalandırma deliğini açık bırakın hatta polen tuzaklı kovanları kullanarak,kış boyunca Polen tuzaklarını çıkartın ,Bu şekilde arınızı nemden koruyabilirsiniz.
  • Yapılan tüm çalışmaların ardından Arı ölümlerini en aza İndirebilirsiniz.

Kafkas arısın Başlıca Özelliklerini söyle sıralayabiliriz.

  • Özellikler                                       : Kafkas Arısı
  • Renk                                               :Koyu Gri ve gümüş
  • Vucut yapısı                                  :İnce uzun
  • Çiftleşmiş ana arı ağırlığı           :200 mg
  • Bal verimi                                      :Yüksek
  • Hırçınlık                                        :Uyusal
  • Kışlama Yeteneği                         :İyi
  • Hastalıklara karşı Dayanıklık   :Nosemaya Hassas
  • Oğul verme eğilimi                      :Az
  • Propolis Toplaması                     :Çok
  • Arı Sütü Toplaması                     :Az
  • İlkbahar gelişimi                         :Az gelişir çabul ilerleme kaydeder
  • Dil Uzunluğu                                :6.7-7.2

Bir arkadaşımızın yazısını eklemeden Duramıycam

Kafkas arısının öncelikle vatanına karar veremiyorum. Madem karar veremiyorum bu arının anavatanın Türkiye’nin her yeridir. Asıl bölgesinden tüm yurt geneline dağılmış ve hiç kimsede bu ırk bazı yerlerde olmaz diyenler çıksa da seslerini yükseltememişler.  Doğudan batıya kara denizden Akdeniz’e kadar girmediği bölge ve şehir kalmamıştır. Bu ne kadar doğru, ne kadar yanlış soranda olmamıştır.

Dün akşam Maçahelin sitesine bir göz attım, bir araştırma yapmışlar. 2007 Baharında 32 bin arı kolonisi sönmüştür. Muğla da kayıp%50, Kahramanmaraş’ta %60, Edirne de ise kayıp sayısı%62. Felaket bir sonuç, Maçahele göre bunlar kaskas arısı olmadığı için ölmüşlerdir.
Bana görede bu ölen arılar kafkas arısıydı. Muğla arısı Muğla’da niye sönsün ki. Yada Edirne’deki arı niye sönüyor, ona keza bir başka yer Maraş. Kafkasın yaşadığı yer belli. Peki bu bölgelere kafkası hem verip sonrada işin içinden sıyrılmak yok.

Kafkas arımızın özelliklerine, kitaplarda yazdığı gibi bakmamak lazım. Bu arı yavaş gelişir ve yazın ortasında ancak kovan bal toplamaya hazır hale gelir. Nosemaya en çok yakalanan arıdır. Bir başka özelliği ise çok az üremesine rağmen çabuk yavru çürüklüğü hastalıklarına yakalanır. Balı bulduğunda ölümüne yavruyu kesip balı depolar ve çok az bir mevcutla kışa girer. Kışa girerken başka ırklardan bu ırka takviye gerekiyor, baharda güçlenmesi için gene takviye gerekiyor. Arının dili uzun olsa ne yazarki. Arıcılıkta tüm düğümler gelip popülasyonda birleşiyor. Birde Kafkas arısıyla çalışanlar iki kovanı varsa bal hesabı yaparken bir kovandan şu kadar bal aldık demekteler. Neden bu yapılıyor kovanlarınızın birisi yedektir, yani bala çalışacak kovana bastonluk yapar.

Gerçi tüm saf arıların melezleri kadar istenilen performansı vermezler. Ülke olarak ıslah yapamadığımız için bilim adamlarımız veya bu işte sözü geçenler en iyi kullanma melezinin F1 ler olduğunu söylerler, yani safın ilk melezi. Bu ise arıcılarımızı uyutmaktan başka bir şey değildir. Evet F1 ler saflardan daha verimlilerdir, fakat en kaliteli arılar değillerdir. Amerikalılar 1957 yılında olması lazım Kafkas ın ıslahını yaparak saf hatta oranla %130 ile 200 arası verimli arılar üretmişlerdir adıda Midnite.

.” Midnite : 1957´de ABD´de üretilmiştir. Kafkas soyunun dört hat hibrididir. Saf hat ebeveynlere göre % 130 – 200 daha verimlidir.”

Şimdilik bu kadarlık yeter sanırım. Bu yazdıklarımı ben kitaplardan okumuyorum, gözlemlerimizi aktarmaya çalışıyoruz. Kitaplardan okur isek her şey dört dörtlüktür.

Burda Arıcılarımızın dikkat etmesi gereken nokta Bölge iklimine uygun arı ırkları ile çalışmalıdırlar,Karadeniz bölgesi için Karniyol ve Kafkas Arısı

Doğu anadolu bölgesi Kafkas posof ekotip  arı,karniyol,belfast ve Anadolu ırkı

Güneydoğu anadolu bölgesi için Posof  eko tip,karniyol belfast

Akdeniz bölgesi için,Belfast Anadolu ve italyan

Ege bölgesi belfast,iTALYAN ve Anadolu ırkı

Batı karadeniz bölgesi için Yığılca Karniyol

Trakya Bölgesi için Karniyol Belfast ırkı

Son yıllarda Farklı ıslah çalışmaları yapılan Muğla ırkı var ,tabikii yapılan tüm çalışmalar meyvesini vermiş ise muğla ırkı arıyıda göz ardı etmemekte fayda var...

Arı ırkı ile ilgi gözlemlerinizi yorumlar kısımdan bizlere yazarak görüşlerinizi, bize bildirirseniz,misafirlerimize yardımcı olursunuz

Ana arı ve Paket Arı Şatışlarımız devam etmektedir.

 

Related posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir