Başlıklar
İtalyan ekotipi ana arı eski zamanlardan beri üstün özelliklerini korumayı başaran önemli bir arı türüdür. Her arıcılık tesisinde mutlaka bir tane bulunması gerekir. Özellikle oğul vermeye eğilimli olmadıkları için arıcılar tarafından tercih edilmektedir.
Çoğalma yeteneği konusunda güçlü bir hıza sahip olduğundan arıcılar tarafından tercih edilen arı türleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bu arı türü, yumurta atma özelliklerinden huylarına kadar son derece özel bir ırktır. İtalyan ana arısının kökeni İtalya’nın Sicilya adasıdır.
Yazların kurak kışların ise nemli ve ılıman geçtiği, nektar akımının iyi olduğu yerlerde güzel sonuçlar vermektedir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgeleri, yetiştirmek için uygundur. Genel olarak sıcak iklime sahip bölgelerde bulunan arıcılar tarafından tercih edilmektedir.
Eğer ana arı kendi bölgesini bulursa aşağıda yazılan tüm özellikleri gösterir. Ancak uyumlu olmayan bir bölge ise yeterli verim alınamayabilir.
Deniz kenarı veya sıcak bölgelerde iseniz İtalyan ekotipi ana arı tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra karasal iklim bölgelerinde olup da ılıman iklim yaşayan yerler de iyi sonuçlar alınabilir.
Diğer ana arı ırklarına pek çok artı özelliği olan İtalyan ana arı arkının özellikleri şu şekildedir;
-İnce bir karın yapısına sahiptir. Karın rengi parlaktır ve sarı benekli bantlar bulunur.
-Sarı renkli kıllara sahiptirler ve bu durum erkek arılarda daha belirgindir. Bu özelliklerinden dolayı dünya genelinde golden bee yani altın arılar olarak bilinirler.
-Uzun bir dil yapısına sahiplerdir. Dil uzunlukları 6,3-6,9 mm uzunluğu arasındadır.
-Genellikle sakin ve uysal olarak bilinirler. Sokma ve saldırma eğilimleri azdır. Bu özelliklerinden dolayı halk arasında sokmayan arı olarak bilinirler.
–İtalyan ana arı üreme ve çoğalma konusunda önemli özelliklere sahiptir. İlkbahar aylarında başlayıp yaz ortalarında en yüksek seviyesine ulaşır. Güçlü aileler ilkbahar mevsiminden sonbahar mevsimine kadar çoğalmayı sürdürürler.
-Yavru yetiştirme özellikleri iyidir ancak oğul verme eğilimleri yoktur. 3. yılına kadar oğul vermezler.
-Diğer ırklarla karşılaştırıldığında polen toplama ve arı sütü üretme yetenekleri iyidir.
-Kuvvetli kolonilerle kışa girerler ve bu sayede ilkbahara güçlü çıkarlar. Bu nedenle de kışın fazla bal tüketirler.
-İtalyan ana arılar çok çalışkandır ve mevsim boyunca yüksek çalışma kapasitesi gösterirler.
-İtalyan ana arısının yaşamlarını sürdürebilmeleri için sıcak bölgeler daha elverişlidir. Ülkemizde Akdeniz, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinin iklimleri yaşamlarını sürdürmeleri için uygundur.
-Bu ırkın en dezavantajlı özelliği ise yön bulma özelliklerinin zayıf olmasıdır. Eğer koloni dışına çıkmışsa ve çok uzaklaşmışsa geri dönemeyebilir.
–İtalyan ana arı diğer ırklarla karşılaştırıldığında yumurta atma özellikleri %40 oranında daha fazladır. Günlük 1500 ve 2000 arası yumurtlayabilirler.
-Diğer ırklara göre estetik açıdan daha düzenli petek örme yeteneğine sahiptir.
-Az propolis taşırlar ancak diğer ana arı ırklarına göre kovanlarını şaşırma ve yağmacılık eğilimleri daha çoktur. Yağma yaptırmazlar ancak yağma yaparlar.
-İtalyan ana arılarının süt verimi iyidir. Özellikle arı sütü üretimi yapacak olan arıcılar önemli avantaj sağlarlar.
-Eğer kışlatma için uygun ortam ve koşullar sağlanırsa kışı geçirme ve atlatma yetenekleri yüksektir.
-Gelişim süreçleri hızlı ve iyidir. Özellikle ilkbaharın erken geldiği zamanlarda hızlı gelişim gösterirler.
-İtalyan ana arılarının hayatta kalma ve yaşam güçleri iyidir.
-İtalyan ana arılarının renkleri açıktır. Bu özellikleri sayesinde diğer arı ırklarından rahat bir şekilde ayırt edilebilirler.
-Diğer ana arı ırklarıyla karşılaştırıldığında İtalyan ekotipi ana arı cinsinin diş yapıları daha uzundur. Bu sayede yonca yapraklarına kadar ulaşabilirler.
-Bal akımı zamanlarında diğer ana arı ırklarına göre bal toplama oranı daha düşüktür. Örneğin; farklı türde bir ana arı 20 kg nektar topluyorsa İtalyan ana arısı 15 kg nektar toplayabilir.
-Dünyanın en yaygın ana arı ırkı İtalyan ana arı ırkıdır.
-İklime göre bal verme özellikleri diğer ana arı ırklarıyla karşılaştırıldığında daha düşüktür. Bunun nedeni de nektar toplama özelliklerinin diğer ırklara kıyasla daha düşük olmasıdır.
-Bu ana arı türleri düzgün ve hızlı bir şekilde mum kabartırlar ve balı parlak sır ila sırlarlar.
–İtalyan ana arı ırkları hastalıklara karşı duyarsızdır.
İtalyan ana arı hem çok eleştirilen hem de arıcıların vazgeçemediği bir arı türüdür. İtalyan ana arı türü uysal olduğu ve saldırgan olmadığı için arıcılıkla uğraşan kişiler her kolonide bir tane İtalyan ana arı bulundururlar. Oğul vermeye eğilimli olmamaları da arıcılar tarafından başka bir tercih edilme sebebidir.
Bu arı türü saldırgan olmadığı için kolonideki diğer ayrılıkların önüne geçer ve çatışmaların olmasını engeller. Sakin ve uysal bir yapıya sahip olan bu arı türü üremeyi de sakin bir ortamda yapmayı tercih eder. Sıcak hava koşullarını seven bir tür olduğu için soğuk hava şartlarına uyum sağlayamaz.
Bu nedenle de kış ve sonbahar mevsimleri İtalyan ana arıları pek uygun değildir. İlkbahar mevsiminde ise genel olarak daha verimlidir. Her ne kadar eksi özelliklere sahip bir tür olsa da arıcılıkla uğraşanlar İtalyan ana arı türünden vazgeçemezler.
İtalyan ana arı ırkının farklı eko tipleri vardır. Yapılan araştırmalara göre Amerika ve Almanya’da 40 adet farklı eko tip İtalyan ana arısı vardır. Ancak ülkemizde 2 adet farklı eko tipte İtalyan ana arısı bulunmaktadır. Bunlardan birisi İtalyan ligustica diğeri ise İtalyan gold ya da diğer bir adıyla cordovan’dır.
İtalyan ligustica, İtalya Alpleri’nin kuzey batı bölgesinde bulunur. Bu tür diğer arı türlerine kıyasla daha koyu bir renge sahiptir. Rengi kırmızı portakal rengini anımsatan bir görünümdedir. İtalyan ligusticalar, İtalyan gold veya diğer adıyla cordovan türüne göre hastalıklara karşı daha dirençlidir.
Özellikle nosema hastalığına karşı direnç gösterdiği bilinmektedir. Ligustica türünün gold türüne göre bal verimi %50 oranında daha fazladır.
Bu türün gelişimi İtalyan gold (cordovan) türü ile eşdeğerdir. Bu türün bal tüketimi ve yağmacılık eğilimi düşüktür.
Bir İtalyan ana arı türü olan İtalyan ligustica, 1500 rakıma kadar uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle Doğu Anadolu Bölgesi bu tür için uygun değildir.
Ancak Türkiye’nin diğer bölgelerinde yetiştirilebilir. Almanya ve Avusturya gibi pek çok ülkede paket arıcılık yapan firmalar tarafından elde tutulan bir türdür. Yavru atma özelliği yüksek olduğu için arı