Başlıklar
Badem Bahçeleri için Arıcılığın Önemi;Badem ana vatanı olarak bilinen türkiyede üretim alanları çok hızlı gelişmektedir,Badem diyarı olarak son yıllarda Adıyaman Merkez,Kahta ve köylerinde çok yoğun bir şekilde badem bahceleri kurulmuştur.
Badem bahçelerinden yüksek düzeyde verim elde edebilmek için 4-5 çeşit çiçeğin karşılıklı olarak tozlaşması sarttır.
Ticari boyutta bir badem yetiştiriciliğinde tozlaşma mutlaka sağlanmalıdır,
Kimyasal İçeriklerin hem maliyeti hemde ürünlerin yetiştirilmesinde,bir kazanc elde etmeniz mümkün değildir.
Dünya genelinde tarımda gelişmiş ülkeler tozlaşmanın maksimum seviyede olmasına çok özen göstermişlerdir,
Bu tozlaşmanın sadece arılar tarafından sağlandığını bildikleri için arıcılığa çok önem gösterirler,
Arı Olmazssa Hayat olmaz Sloganıyla Arıları koruyalım Bilincli ilaçlama yapalım,doğayı ve arıları koruyalım.
Türkiyede yaklasık 8 milyon arı kolonisi mevcuttur,arıcılık bakımından Türkiye dünya sıralamasında 5 ci sırada,fakat erken ilkbaharda ,adana,mersin ve hatay bölgelerinde narenciyeye atılan kimyasal ilaçlar ve mısır ilacına atılan ruhsatsız ilaçlar yüzünden arıcılık bitme noktasına gelmiştir.
Tarım arazilerinde amaç bol ve kaliteli ürün elde etmektir,Bunu sağlamanın en önemli yolu döllenme olayını sağlıklı bir sekilde yerine getirmektir ve bunu sadece arı ile yapabileceğinizi unutmayınız.
Bademinde içerisinde yer aldığı sert kabuklu meyve türlerinin tümünde, tozlaşmanın ve döllenmenin yetersiz olduğu durumlarda içli meyve tutumu gerçekleşmez.
Bu nedenle, badem benzeri meyve türlerinde döllenmenin, dolayısıyla içli meyve tutumunun ön koşulu olan tozlanma aşamasının çok etkin bir biçimde gerçekleşmesi gerekmektedir.
Proje, Kilis iline bağlı Bozcayazı köyünde, 650 m rakımda yer alan toplam 62 da.alanda farklı badem çeşitleri kullanılarak 6×6 m aralıklarla tesis edilmiş bir badem bahçesinde
yürütülecektir.
Bahçenin girişinden, ortasından ve sonundan olmak üzere 3 ayrı nokta belirleyip, her noktasından benzer özelliklerde olan
6 Ferragnes çeşidi ve 6 adet Ferraduel çeşidi ağaç seçilecektir.
Belirlenen noktalardaki bu çeşitlerden 3’er adet ağacı çiçeklenmeden 1 hafta önce 3,8 mm x 3,8 mm ebatlarında gözenekleri bulunan file ile örtülü kafes içerisine alınacaktır.
Bu sayede badem tozlaşmasında morfolojik olarak bal arısından küçük diğer böceklere imkân tanınırken bal arılarının girişleri engellenecektir.
Çiçekleme süresi sonunda fileler toplanacaktır.
Diğer 3 adet ağaç ise kontrol grubunu oluşturacaktır.
Belirlenen hernoktaya çiçeklenme tarihinden 10 gün önce her türlü özellik ve çevre yönünden eşitlenmiş 3’er adet arılı kovan getirilerek yerleştirilecektir.
Böylece daha önce belirlenen 2 çeşide ait 6 ağacın 3 tanesine arı girişi serbest bırakılacak 3 tanesine de arıların girmesi engellenecektir.
Badem benzeri meyve türlerinin tozlaşmasında bal arılarının önemi oldukça büyüktür.
Hatta meyve bahçelerinde tozlanma zamanında çevredeki arı faaliyetlerinin yoğunluğu dikkate alınarak belli oranlarda arı kovanı bulundurulması önerilmektedir.
Bu çalışma ile badem üretiminde verim ve ağaç başına verimlilik artışında tozlanmanın önemi verilerle ortaya konularak,
badem bahçelerindeki tozlanmada bal arılarının etkinlik düzeyleri de
belirlenecektir.
Bu durum, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hızla artan badem üretim alanları ile orantılı olarak bal arısı yetiştiriciliği ve arıcılık faaliyetlerinin de artmasına olanak
sağlayacaktır.
Ceylan Arıcılık Olarak Kendi projelerimiz arasında yer alan paket arıcılık sistemiyle,sizde elma bahçesi,Portakal bahcesi ve Badem bahçenize arı koyabilirsiniz,
10 Dönüm badem bahçesi için Yaklasık 30 Adet Arılı Kovan yetecektir,bu sayede hem verimleriniz % 95 oranında fazlalık gösterip kaliteli ürün elde etmeniz mümkün olacaktır,
İster Arılarınızı sezonluk olarak kiralama usulu ile sağlayabilirsiniz ve Mevcut bir koloni oluşturarark hem balınızı alıp hemde bahcenizde döllenmeyi sağlayabileceksiniz.